Obiective turistice

Mănăstirea Curtea de Arges

sau a Mesterului Manole, creatie izvorâtă din efort si suflet, din legendă si adevar, se ridică falnică si mândră, demnă si puternică impresionând prin proportii si ornamentatie. Faima zidirii ei a atras numerosi călători români si străini, care fascinati de frumusetea si perfectiunea constructiei au spus: « si pentru a cuprinde totul într-un singur cuvânt, această biserică este un giuvaer »(Paul de Alep).Mănăstirea, necropolă a primilor regi ai României (Carol I si Regina Elisabeta, Ferdinand I si Regina Maria) este situată într-un parc amenajat artistic, la intrarea căruia se află statuia lui Neagoe Basarab (1512-1251), ctitorul mânăstirii. (Click aici pentru tur virtual manastirea Curtea de Arges)

Muntii Fagaras

M-tii Fagaras fac parte din lantul Carpatilor Meridionali. Ei cuprind intregul complex muntos dintre Dambovita (est) si Olt (vest). Se disting doua siruri de munti, unul nordic si altul sudic. Intre cele doua siruri se afla culoarul Lovistei, cunoscut la vest sub numele de Tara Lovistei. Sirul nordic apare sub forma unei creste neintrerupte pe directia est-vest. Cel sudic, fragmentat de ape, are ca principali componenti M-tii Iezer-Papusa, Ghitu, Muntisoru-Fruntii si Cozia. In sensul mai obisnuit, folosit si de geografia turistica, prin M-tii Fagaras se intelege numai lantul principal nordic. Aici puteti parcurge mai multe trasee turistice, printre care si faimosul canion Valea lui Stan sau traseul spre Fereastra Zmeilor.

Biserica Domnească (sec. XIV -XV )

din Curtea de Arges – cel mai vechi ansamblu de artă feudală, a fost concepută ca edificiu de cult si gropnită domnească. Este un adevarat tezaur al picturii românesti si unul dintre cele mai de pret monumente ale arhitecturii românesti, concentrând în tehnică, plan, structură si iconografie coordonatele stilistice ale nivelului de civilizatie materiala si spirituala de la Curtea Basarabilor. (Click aici pentru tur virtual Biserica Domneasca)

Complexul Muzeal Biserica Domnească

este situat în Curtea de Arges, vechi leagăn al civilizatiei românesti, pe o platformă înconjurată de ziduri joase. Clădirile ce formau ansamblul curtii domnesti sunt astăzi ruinate până în temelie. Biserica, singurul edificiu păstrat întreg, este situat în afara curtii propriu-zise, de care o despărtea un zid ale cărui fundatii se mai văd si astăzi.

Biserica Olari (sec. XVII)

Curtea de Arges, are un aspect pitoresc, rural, îmbinând elemente arhitectonice din lemn si cărămidă, cu un plan în formă de navă si turnul clopotnită lipit de clădire; este poate singura biserică din România în care moartea este pictată pe peretii exteriori. (Click aici pentru tur virtual Biserica Olari)

Fanatana Mestrului Manole

situata peste strada de Manastirea Curtea de Arges, este locul unde, spune legenda, ar fi cazut trupul Mesterului Manole, ziditorul manastirii si de unde a tasnit un izvor cu apa cristalina, lacrimi ale pamantului pentru trista soarta a acestuia.

Cetatea Poienari (sec XV.)

situata la 25 km de Curtea de Arges, a fost fortificata de Vlad Tepes in sec. XV si se afla in varful Muntelui Cetatuia, la o altitudine de 850 m, protejata de pante abrubte. Pentru a ajunge la cetate « cuib de vulturi al vitejilor de demult » se urca 1480 de trepte din beton care serpuiesc printr-o padure deasa de fag. (Click aici pentru tur virtual Cetatea Poenari)

Barajul Vidraru

situat la 5 km de Cetatea Poienari, este o constructie gigantica, primul din tara de acest gen, al saselea in Europa si al noualea in lume ca inaltime (165 m), la momentul inaugurarii, care formeaza Lacul Vidraru cu o suprafata de aproape 900 hectare si un volum de apa de 465.

Monumentul Electricitatii

un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici este situat pe linia Barajului Vidraru, in varful unui turn prismatic, placat cu mozaic verde si inconjurat de o scara ce urca pana la platforma belvedere. De aici se deschide o minunata perspectiva asupra Lacului Vidraru, pana pe creasta Fagarasului.

Transfagarasanul

cea mai inalta sosea din Romania, construita intre anii 1970 – 1974, este situata la 2055 m altitudine si strapunge creasta Muntilor Fagaras printr-un tunel lung de 850 m.

Schitul Robaia

este situat in com. Musatesti, la 20 km de Curtea de Arges, in mijlocul padurii. A fost ridicat initial din lemn si refacut in 1644 din piatra si caramida (in vremea lui Matei Basarab). Pictura a fost refacuta sau inlocuita in mai multe randuri. La acest schit au trait la inceput calugari, astazi fiind schit de maici unde traiesc 30 de calugarite.

Muzeul de etnografie Musatesti

este situat in com. Musatesti. In cele doua sali ale muzeului sunt expuse piese ce impresioneaza prin autenticitatea lor: obiecte de port, cusaturi, lacre si lazi de zestre, unlete, ceramica, materiale si documente ce au apartinut primei tipografii din aceasta zona.

Mănăstirea şi biserica rupestră Corbii de Piatră

Mănăstirea este un ansamblu (parţial) rupestru din secolul al XIV-lea, reînfiinţat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521). Biserica mănăstirii este săpată în stâncă. Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spaţiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiţia afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăţi publice. Este situată la 400 de m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 de m şi lung de 14,5 m. Biserica este deosebit de valoroasă şi prin pictura care o împodobeşte, realizată în cea mai pură tradiţie bizantină, datând din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme. Iniţial, biserica avea 2 altare pe un singur naos, caracteristică ce o face unică la noi în ţară. Deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre este amplasată o cruce de tip latin cu capitel piramidal, detaşabil de la anul 1761.

Manastirea Namaiesti

situata in com. Namaiesti, la 57 km de Curtea deArges, este o veche asezare de cult despre intemeierea careia nu se cunosc date exacte, a carei biserica este sapata in stanca. Se spune ca biserica ar fi o catacomba crestina, din perioada romana. Traditia asocieaza inceputurile manastirii cu descoperirea in pestera a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului (una dintre cele 12 icoane din lemn cu adevaratul chip al Maicii Domnului, pictate de Sf. Evanghelist Luca pentru fiecare dintre cei 12 apostoli) in timpul lui Negru Voda. Biserica rupestra a fost largita, sapandu-se in stanca in 1843. Manastirea are o colectie muzeala ce cuprinde obiecte de arta feudala, bisericeasca si populara, precum si carte veche romaneasca.

Manstirea Aninoasa (1677 – 1729)

situata in com . Aninoasa, 35 km de Curtea de Arges, este un valoros ansamblu de arhitectura in stil brancovenesc, cu picturi din 1730. Pe langa biserica se pastreaza incinta, chiliile si turnul clopotnita.

Manastirea Slanic

este situata in Com. Aninoasa, la 24 km de Campulung Muscel si 35 km de Curtea de Arges. Biserica a fost construita in sec. al XVII-lea, dar s-a daramat in 1871. A fost reconstuita pe locul vechii biserici, in acelasi stil arhitectonic in 1992.

Castrul roman Jidova

Castrul roman Jidova din Câmpulung Muscel este considerat cel mai important fort de apărare de pe Limes Transalutanus, având rolul de a controla drumul ce trecea prin Pasul Bran. A fost construit între anii 190-211, în timpul împăraţilor Commodus şi Septimius Severus, fiind singurul castru de piatră de pe Limes Transalutanus.

Conacul Goleşti

Situat în Ştefăneşti, conacul familiei Golescu a fost construit în 1640-1642, refăcut şi mărit în 1784 şi 1807 şi restaurat în 1960-1961. Este înconjurat de ziduri puternice, străjuite de turnuri amplasate la colţuri şi de un foişor de poartă, în care Tudor Vladimirescu şi-a petrecut ultima noapte din viaţă. În clădirea conacului, care mai păstrează pivniţe boltite specifice vremii şi în clădirile anexe din incintă a fost organizat un complex muzeal cu mai multe secţii, în care sunt expuse manuale şi ediţii princeps ale unor lucrări literare, mobilier şi tablouri ale familiei Goleştilor, obiecte de artă populară, interioare ţărăneşti din zonă, obiecte de uz casnic, ţesături şi cusături tradiţionale, ceramică şi broderii artistice pe piele.

Lacul Învârtita sau Lacul Nucşoara

Este format pe gips, singurul de acest fel cunoscut în ţară, are o suprafaţă de 2,2 ha şi o adâncime de 5 m, fiind declarat monument natural. Lacul s-a format într-o dolină pe gips, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea. Izvoarele minerale sulfatate, calcice, sodice sau sulfuroase ar putea fi folosite în scopuri balneare.

Vezi harta obiective turistice